Uppsala är bäst!

Uppsala01
Uppsala är bäst är en utställning på NETEX där medlemmar i Uppsala Filatelistförening visar upp sitt samlande. Utställningen öppnade i samband med Frimärkets Dag 2016 och omfattar både hela utställningsexponat och mindre smakprov ur allehanda samlingar. Uppsala Filatelistförening är en livaktig förening där en mängd olika samlingsinriktningar finns representerade. För närvarande är man ett sextiotal medlemmar, men fler är välkomna! Föreningen har möten var tredje vecka i centrala Uppsala. Mer information finns på föreningens hemsida.

Följande samlingar finns att se i utställningen. Mycket nöje!

Motiv / tema
Uppsala är bäst – eller åtminstone riktigt bra! av Sten-Anders Smeds. En motivsamling som förklarar Uppsalas storhet.
Greta Garbo och hennes filmer – ”Kärlekens kemi” av Eric Knutson. Greta Garbos mytomspunna filmkarriär illustrerad av en samling förstadagsbrev.
Herr Melin om sig själv och sin förmodade kunglighet av Sten-Anders Smeds. Om hermeliner i natur och kultur.
The American Civil War 1861-1865 av Anders Olason. Motivexponat om det amerikanska inbördeskriget.
The History of Chemistry av Bengt-Göran Österdahl. Kemins historia illustrerad av allehanda filatelistiskt material.

Svenskt
Missionsflyg Ansgar av Eric Knutson. Ett stycke fascinerande missions- och posthistoria.
Oscar II boktryck av Robert Stolt. En specialsamling om Sveriges första porträttfrimärke.
Retur, Retour, Obeställbart av Christer Karlsson. Här visas exempel på postal dokumentation som den sker inom den posthistoriska forskningen.
Stämplar från Enköpings kommun 1819-1953 av Bengt-Göran Österdahl. Hembygdssamling med poststämplar från nuvarande Enköpings kommun.
Sverige – Moderna rekommenderade försändelser av Erik Hamberg. Inrikes rekommenderade brev från slutet av 1800-talet till 1991
Tvåfärgad siffertyp 1892-1910 av Karl-Heinz Riemer. Sveriges första frimärksserie med lågvalörer kallades i folkmun för ”öletiketterna”.

Utländskt
Danska fyraskillingar 1851-1863 av Christer Karlsson. Några blad ur en specialsamling av de tidiga danska skillingmärkena.
Deutsche Post in China av Karl-Heinz Riemer. Den tyska posten i Kina, inklusive paktområdet Kiautschou, 1886-1917.
Estland av Ulf Rick. Frimärken och försändelser från republiken Estland 1918-1940.
Farväl till Finlands vapen av Sven Lindell. Historia och posthistoria om förryskningen av Finland runt sekelskiftet 1900.
Posten i Palestina av Ulf Rick. Om de skiftande postala förhållandena i Palestina från slutet av 1800-talet fram till sexdagarskriget 1967.
Ryska frimärken använda i Finland av Sven Lindell. En aspekt av ryska kejsardömets försök att ”förryska” Finland.
Tysk post i utlandet av Karl-Heinz Riemer. Tyska postkontor i Turkiet och Marocko samt tyska kolonier i Afrika och Stillahavsområdet.

Vykort
Gata upp och gata ner i Enköping vid förra sekelskiftet av Bengt-Göran Österdahl. En vykortssamling som visar vägen genom Enköping.

Uppsala02
För nytillkomna tittare: Välj vilken samling du vill titta på, klicka på den första bilden, och använd sedan piltangenterna på datorns tangentbord – bläddra mellan bilderna med höger-/vänsterpil och använd pil upp/ner för att scrolla upp och ner i bilden!