Vykort på NETEX

På NETEX finns flera samlingar som kan intressera vykortssamlare – både rena vykortssamlingar och posthistoriska samlingar som tar upp postala aspekter av vykort.

VykortV1
Vykort
Gata upp och gata ner i Enköping vid förra sekelskiftet (Bengt-Göran Österdahl) är en samling topografiska vykort med Enköpingsmotiv.
Plättis och Röda ladan i Katrineholm (Arne Svensson) använder i första hand vykort för att berätta historien om Katrineholms Tekniska Skola.
Resan till Färöarna (Ivan Hansson) är en reseberättelse som blandar vykort, frimärken och egna bilder.
Sjukhus i Stockholms län (Hans Magnusson) visar vykort från tidigare och nuvarande sjukhus i Stockholms län.
Stamps in Love (Per Gustafson) är en internationell samling vykort med ”frimärksspråk”.
Stockholmsutställningen 1930 (Arne Forssén) berättar om utställningen som markerar funktionalismens genombrott i Sverige.
Tack för i natt! (Per Bunnstad) är en biografisk vykortssamling om tidningsmannen och folklivsskildraren Thure Sällberg i Värnamo.
Trafiken till och från Bornholm sjövägen (Lars Haagen) visar fartyg som trafikerat Bornholm.

Posthistoria
Posthistoria för vykortssamlare (Per Gustafson) beskriver olika posthistoriska infallsvinklar på vykort.
Brevkortens posthistoria i Sverige 1872-1911 (Tomas Karlsson) omfattar även postens brevkort, och sätter därmed in vykorten i ett längre historiskt perspektiv.
By a vertical line on the face – The introduction of divided postcards 1902-1907 (Per Gustafson) dokumenterar införandet av vykort med delad adressida.

Flera av dessa samlingar har visats på jurybedömda utställningar inom ramen för Sveriges Filatelist-Förbunds utställningsverksamhet. Mer information om denna finns på förbundets hemsida. Den som är intresserad av att ställa ut sin vykortssamling kan lämpligen studera utställningsreglementet eller kontakta någon medlem i utställningskollegiet.

Filatelistförbundet säljer också litteratur, bl.a. en handbok för vykortssamlare och fina vykortsböcker av Lennart Frost, Seija-Riitta Laakso och Arne Sandström.

VykortV2
För nytillkomna tittare: Välj vilken samling du vill titta på, klicka på den första bilden, och använd sedan piltangenterna på datorns tangentbord – bläddra mellan bilderna med höger-/vänsterpil och använd pil upp/ner för att scrolla upp och ner i bilden!